Tandimplantat

tandimplantatIdag har tekniken gått så pass framåt att man kan ersätta förlorade tänder med s.k. tandimplantat. Det är tack vare professor Per-Ingvar Brånemark, som kom underfund med att man kan inoperera titanskruvar i benet som sedan läker in, osseointegrerar med benet. Osseointegration är en metod för att permanent förankra implantat i skelettet, framförallt i käkar som stöd för tandkronor och broar, sk. tandimplantat, men metoden har vidareutvecklats för användning i andra delar av skelettet också där man kan förankra led- eller benproteser.

tandimplantatÅr 1965 opererade Brånemark i Göteborg in titanskruvar på den första patienten, Gösta Larsson. Skruvarna blev 1967 stöd för en helbro i underkäken. När Gösta dog 2006 hade tandimplantaten fungerat i mer än 40 år.

Både enstaka tandimplantat kan inopereras men även hela käkar för att ersätta tänderna. På dessa tandimplantat framställs sedan konstruktioner som sitter helt fast eller som helproteser som kan ”klickas” på plats och båda ger patienten både en estetiskt tilltalande utseende men även ett mycket funktionellt bett.

 

tandimplantat

Kom ihåg! Såsom det är viktigt med god munhygien på sina egna tänder, lika mycket, om inte ännu viktigare att patienten upprätthåller en mycket god munhygien för att garantera att konstruktionen och tandimplantaten kan sitta i munnen i många år. Tandimplantaten kan ej drabbas av karies men kan likaväl som vanliga tänder drabbas av fästeförlust som motsvarar tändernas tandlossning. Därmed kan tandimplantaten gå förlorade om sjukdomsförloppet ej avbryts i tid. Därför är även här rekommendation om regelbundna tandläkarkontroller viktig samt regelbunden professionell tandrengöring av tandvårdspersonal.