Tandimplantat

Ersätta enstaka förlorade tänder eller hela käkar med tandimplantat. Implantat ger både ett estetisk tilltalande utseende och även ett mycket funktionellt bett.

Ersätt förlorade tänder med tandimplantat

Idag har tekniken gått så pass framåt att man kan ersätta förlorade tänder med s.k. tandimplantat. Det är tack vare professor Per-Ingvar Brånemark, att man kan inoperera titanskruvar i benet som sedan läker in, “osseointegrerar” med benet. Osseointegration av tandimplantat är en metod för att permanent förankras i skelettet. Framförallt i käkar som stöd för tandkronor och broar, sk. tandimplantat. Metoden har vidareutvecklats för användning även i andra delar av skelettet t.ex. höftkulor.

År 1965 opererade Brånemark i Göteborg titanskruvar på den första patienten, Gösta Larsson. Skruvarna blev 1967 stöd för en helbro i underkäken. När Gösta dog 2006, hade tandimplantaten fungerat i mer än 40 år.

Både enstaka tandimplantat kan inopereras men även hela käkar för att ersätta tänderna. På dessa tandimplantat framställs sedan konstruktioner som sitter helt fast eller som proteser som kan ”klickas” på plats. Båda ger patienten både en estetiskt tilltalande utseende men även ett mycket funktionellt bett.

 

Hur går man tillväga?

Innan en operation planeras, ska patienten helst vara rökfri och inte ha någon pågående immunsjukdom. Samtidigt ska patienten vara färdigbehandlad av en ev. tandlossningsjukdom. Det vill säga, en pågående tandlossning försämrar möjligheterna för tandimplantat att läka in i benet. Därför måste ev. kvarvarande tänder i munnen rengjorts hos en tandhygienist och inga mycket djupa fickor får finnas. Annars kan prognosen av de inopererade tandimplantaten, äventyras.

Kom ihåg! Såsom det är viktigt med god munhygien av sina egna tänder, lika mycket, om inte ännu viktigare att patienten upprätthåller en mycket god munhygien av implantaten för att garantera att konstruktionen och tandimplantaten kan sitta i munnen i många år. Tandimplantaten kan ej drabbas av karies men kan likaväl som vanliga tänder drabbas av fästeförlust som motsvarar tändernas tandlossning. Därmed kan tandimplantaten gå förlorade om sjukdomsförloppet ej avbryts i tid. Därför är även här rekommendation om regelbundna tandläkarkontroller viktig samt regelbunden professionell tandrengöring av tandvårdspersonal.

Vill du boka tandimplantat?

Söker du tid för tandimplantat eller någon av våra andra tandvårdstjänster går det bra att boka online eller via telefon. Varmt välkommen!